czwartek, 23 listopada 2017

Kolorowe, bardzo zdrowe.

Oczywiście kanapki!

Radości było co niemiara. 😋Przynieśliśmy do szkoły kromki chleba, masełko, liście sałaty,  plasterki ogórka, pomidora, wędliny, sera i rzodkiewki. Był też szczypiorek, papryka, jajka i ser topiony. Założyliśmy fartuszki, wyjęliśmy deski do krojenia, noże i przystąpiliśmy do pracy. Powstały smakowite kanapki. Tak pachniały, że burczało nam w brzuszkach, nie mogliśmy wytrzymać i zaraz je zjedliśmy. 
To był wspaniały dzień. 😁 


















Tak wyglądały nasze talerze.



A tak rozmawialiśmy o jedzeniu.
Poznaliśmy piramidę żywienia, mówiliśmy o tym, co trzeba jeść i ile razy dziennie. 


Dzieliliśmy pokarmy na: białka, cukry, tłuszcze, węglowodany i witaminy, a potem na: mięso, nabiał, pieczywo, owoce, warzywa, tłuszcze.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz