czwartek, 20 lutego 2020

Tłusty czwartek

Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. 😀

Co prawda nie smażyliśmy dzisiaj pączków, bo przyniosła je do klasy mama Nikoli, ale zgodnie z tradycją polską zjedliśmy po jednym. Były pyszne. 

A skąd się wzięła ta tradycja?

Genezy tłustego czwartku można się dopatrywać w dawnych obrzędach pogańskich. Wówczas było to "mięsne święto" z okazji nadchodzącej wiosny i jedzono ciasto chlebowe nadziewane słoniną.

Pierwsze słodkie pączki zaczęto przygotowywać w XVI wieku. Nadziewane były orzechami i migdałami. Trafienie na pączek z nadzieniem miało być zwiastunem szczęścia i dostatku przez cały następny rok.

Pączki przygotowywane z ciasta drożdżowego zagościły na polskich stołach dopiero w XVIII wieku.
Obecnie tłusty czwartek jest świętem chrześcijańskim przypadającym w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Jest świętem ruchomym ze względu na ruchomość świąt Wielkiej Nocy.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz